Sportkeuring, nodig voor mij?
Bijna iedereen kent wel de ouderwetse sportkeuring waarbij je 10 keer een diepe kniebuiging deed, de bloeddruk gemeten werd, en je was goedgekeurd. Tegenwoordig is de sportkeuring flink uitgebreid en spreken we liever van een preventief sportmedisch onderzoek.
Wat kan ik te weten komen
Allereerst is het onderzoek gericht op het opsporen van verborgen lichamelijke gebreken die een risico kunnen betekenen tijdens inspanning. Er wordt een inschatting gemaakt van het risico op hart- en vaatziekten, en daaraan gekoppeld worden leefstijl adviezen meegegeven. Aan de hand van je bouw, kracht en beweeglijkheid van de gewrichten worden adviezen meegegeven met betrekking tot je sportkeuze en het voorkomen van blessures. Heb je al een blessure, dan zal indien nodig aanvullend onderzoek worden gedaan en wordt het behandeltraject in gang gezet. Tot slot wordt aan de hand van de inspanningstest je maximale hartslag bepaald, en een beeld gevormd van de algehele fitheid en conditie.
Sportmedische onderzoeken en sportkeuringen
Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dat kan door het ondergaan van een sportkeuring. Deze brengen jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld en worden geadviseerd aan beginnende sporters, intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten.
Een sportmedisch onderzoek wordt zeker aangeraden bij sporters als;
- Je een aandoening of ziekte hebt
- Je tijdens inspanning klachten hebt zoals duizeligheid, hartkloppingen, of pijn op de borst
- Je boven de 35 jaar bent en er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen
- Je in het verleden nooit intensief aan sport hebt gedaan
- Je wilt weten wat je trainingszones zijn
Ook als je een pijntje of een lichte blessure hebt kan het verstandig zijn er naar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Natuurlijk kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe je er voor staat, en wil je zo goed mogelijk geïnformeerd je sport bedrijven.
Welke sportmedische onderzoeken zijn er
Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of jouw hart de inspanning aankan. Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten. Voor het onderzoek wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst worden verschillende thema’s aangeroerd.
Het is belangrijk om een indruk te krijgen over hoe iemand zijn sport beoefent; Om welke sporten gaat het? Hoe lang sport iemand al? Op welk niveau wordt er gesport? Worden er wedstrijden gereden, zware toertochten of wil men gewoon fit blijven? Hoeveel uur wordt er aan de hobby besteed en hoe ziet het weekprogramma er uit?
Welk sportmedisch onderzoek is voor mij aan te raden
Ben je onder de 35 jaar dan kun je kiezen voor een onderzoek met of zonder inspanningstest (fietstest).
Ben je boven de 35 jaar dan wordt altijd een onderzoek met inspanningstest (fietstest) aangeraden.
Ben je een sporter die wil weten waar je omslagpunt ligt dan kun je kiezen
Voor een onderzoek met spiro-ergometrie (ademgasanalyse). Krijg je tijdens de inspanningstest een mondkap voor waardoor het mogelijk wordt precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt heel precies worden gemeten en wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld.
Waar kan ik een sportmedisch onderzoek laten verrichten
Een sportmedisch onderzoek kun je laten verrichten bij sportarts werkzaam in een sportmedische instelling. Iedereen kan zelf rechtstreeks een afspraak maken bij een sportarts. Je hoeft niet per se langs je (huis)arts. Kijk voor een sportmedische instelling bij jou in de buurt.
Kosten en vergoedingen van sportmedische onderzoeken door zorgverzekeraars
De kosten van het sportmedisch onderzoek zijn per sportmedische instelling verschillend. Voor de kosten kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de instelling van jouw keuze. De kosten worden, wanneer je een aanvullende verzekering hebt, door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed. De vergoeding voor het sportmedisch onderzoek valt onder de aanvullende verzekering en heeft dus geen invloed op het eigen risico. Klik voor een overzicht van vergoedingen per zorgverzekeraar.
Medische verklaring voor diverse evenementen
Zonder medische verklaring wordt met name in Frankrijk de toegang tot een evenement steeds vaker geweigerd. Zo mag je echt niet starten bij de Alpe D’HuZes, Marmotte of Marathon van Parijs zonder verklaring. Ook wel certificat Medical genoemd.
De risico’s van sport
Steeds meer mensen lopen een blessure op tijdens het beoefenen van sport. Het probleem ligt hem vaak in de overbelasting van het lichaam. Er wordt te weinig getraind. Slechts eenmaal per week wordt er gesport, terwijl mensen de avond van te voren nog een paar drankjes doen (alcohol) en laat naar bed gaan. Het lichaam kan hier erg slecht op inspelen. De spieren zijn niet soepel en warm genoeg en een blessure is zo opgelopen.
Ook kinderen lopen makkelijker een blessure op. De meest kinderen brengen veel tijd achter de (spel)computer, laptop, tablet of andere apparatuur door. Ze bewegen te weinig en leren hun evenwicht niet te ontwikkelen. Tijdens sport vallen ze sneller en weten dit niet goed op te vangen. Oudere mensen die plots gaan sporten lopen een nog groter risico. Het hart kan onderhevig zijn aan slijtage. De aders kunnen gedeeltelijk dichtgeslibd zijn. Plotseling veel bewegen kan zorgen voor een te grote belasting voor hart-en bloedvaten. Een hartstilstand kan mogelijk het gevolg zijn.
Maar ook duursporters lopen een vergroot risico. Het zogenaamde sporthart werkt niet alleen efficiënter, maar geeft mogelijk een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Het plotseling stoppen van sporten zorgt ervoor dat het sporthart in omvang afneemt. Wanneer er weer even plotseling begonnen wordt met sporten kan er schade aan de hartspier optreden.
Bronnen en referenties
Gezondheidsnet
Sportzorg