Belangrijk voor trainers, begeleiders, assistenten en de meerijders.
“Ik ben diabetici hoe kan ik dit kenbaar maken aan de club en weten de mederijders/begeleiders hoe te handelen als ik onwel wordt”
Dit was één van de vragen die gesteld werd tijdens de Algemene ledenvergadering.
Vooropgesteld dat het de verantwoordelijkheid is van het betreffend lid om aan te geven bij de begeleider dat er sprake is van een “medische indicatie” zijn er verschillende andere mogelijkheden om dit kenbaar te maken. Voor elk lid geldt dat het, voor je eigen veiligheid, handig is om je mobiel altijd bij je te dragen tijdens het fietsen en daarop jouw Medische ID invult. Een andere direct zichtbare optie is de Safe-ID.
Safe-ID?
Safe-ID is een digitaal platform waarin u als gebruiker bepaalde (basis) gegevens kunt ingeven die beschikbaar gesteld worden voor hulpverlening. Na het verkrijgen van een QR-code drager (Tag) kunt u eenvoudig uw Tag activeren via de website. Wanneer u onverhoopt iets overkomt tijdens het fietsen dan kunnen de begeleiders, leden of omstanders door het scannen (of intoetsen van webadres) gegevens over u zichtbaar krijgen zoals een telefoonnummer, adresgegevens, bloedgroep en eventuele allergieën en wie er gebeld dient te worden in geval van nood. Speciaal voor fietsers is er een weersbestendige bike tag voor op de helm of het frame. Deze QR-sticker is tegen betaling online te bestellen.
Het enige wat je nu nodig hebt op je smartphone is een QR-code reader Applicatie. Deze is gratis te downloaden via de Appstore. Meer over Safe-ID klik hier voor de website.
Belangrijk: Neem altijd je mobiel mee tijdens het fietsen met een ingevuld Medische ID. Dit scherm zit standaard op je mobiel en men kan zonder de toegangscode bij deze gegevens. Ook ambulance personeel is hiervan op de hoogte.
Het is niet zo dat de begeleiders/trainers uit hun hoofd moet leren wie van de leden een medische klacht heeft. Het is dus aan het lid zelf om dit kenbaar te maken aan de begeleider waarbij jij mee op pad gaat. Begeleiders weten dan hoe te handelen als er iets voorvalt en zullen de eerste hulp toepassen.
Voor alle nieuwe aanmeldingen is er in het MBC inschrijfformulier een aanpassing gemaakt zodat nieuwe leden aan kunnen geven wat eventueel hun medische klachten zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld hartklachten zijn, diabetes, allergie, etc. Klachten waarbij er gevaar kan optreden indien men onwel wordt of in de ergste geval een levensbedreigende situatie zou kunnen ontstaan.
Voor de mensen die al lid zijn en willen doorgeven wat hun medische klachten zijn kunnen dat doen via onderstaand formulier. De secretariaat krijgt deze gegevens binnen en zal ze verwerken. Dit geldt dus alleen voor volwassenen binnen de club.
Met deze gegevens kunnen we direct inspelen tijdens de EHBO trainingen die alle begeleiders en trainers jaarlijks volgen en de diversiteit aan medische klachten kunnen behandelen tijdens de EHBO trainingen.
Vul hieronder het formulier in! Dit geldt uiteraard alleen voor de leden die een medische klacht hebben waar we tijdens het fietsen mee rekening moeten houden of in geval van een calamiteit.